Over ons

Hallo,

 

Ik ben Jorinde Oderkerk, iemand die niet terugdeinst van fysiek zwaar werk, niet vies is van vuil worden, en altijd nieuwsgierig is. Op school kon ik me altijd slecht concentreren, wat niet wilde zeggen dat ik de lessen niet interessant vond. Lang stilzitten en enkel luisteren is gewoon echt niets voor mij! Dan begin ik al snel weg te dromen, aan fantasie is er geen gebrek. Bewegen en buiten zijn, daar kan ik echt van genieten. Al mijn zintuigen prikkelen, maar niet “overprikkelen”.

 

Na mijn studies en enkele jaren werken als kinesitherapeut besefte ik dat mijn hart hier niet ligt en dat ik een passie heb voor natuur en ecologie. Daarnaast intrigeert onze manier van leven in een consumptiemaatschappij me heel sterk. Omdat ik me meer en meer begon te frustreren over massaproductie, verspilling en gemakzucht, wilde ik me verdiepen in een andere levensstijl. Zo botste ik op o.a. permacultuur, circulair leven, ecologie, etc.

 

Aangezien werken binnen muren voor mij geen geluk met zich meebracht, moest ik ook een inkomen zoeken waarbij ik buiten kon zijn, in de natuur. Ik ben me beginnen bijscholen in alternatieve landbouw en natuurbeheer, en ben op zoek gegaan naar landbouwgrond met een mogelijkheid tot wonen. Na enkele jaren rondzoeken heb ik eind 2020 met mijn partner, Nik Swiggers (verpleegkundige), een oude, grondig te verbouwen, hoeve gevonden in Sint-Katelijne-Waver. Via spontane sollicitatie in de regio ben ik dan bij Kwekerij De Zoetewei terecht gekomen, waar ik heel afwisselend buitenwerk kan doen, en veel inspiratie kan opdoen.

 

Sinds 2020 heb ik AuTENTiek van mijn moeder overgenomen, die dit bedrijfje startte met een liefde voor het kampgevoel en het terugkeren naar de rust in de natuur en het gezellig samenzitten rond een vuur. Dit zet ik graag verder, met dezelfde basisprincipes, zoals zij het zo mooi omschreven heeft (zie onderaan de pagina).

 

Daarnaast verkoop ik graag producten van de moederplanten van Kwekerij de Zoetewei, aangezien daar zoveel te oogsten valt en speciale aroma’s te vinden zijn, die ik met veel plezier wil delen met de buitenwereld. Op termijn hoop ik ook van eigen bodem (Goorbosbeekvallei) oogst te kunnen verkopen. Maar eerst zal de natuur zijn werkt nog moeten doen, om de planten te doen groeien en bloeien ūüėČ

 

 

Ann d’Haese (vorige zaakvoerder):

Van kleins af aan ben ik verzot op kampen bouwen, ‚Äúvuurke stook doen‚ÄĚ, patatten bakken in de schil, zingen rond het kampvuur etc‚Ķ

 

Ik mocht dat nog van mijn ouders, andere mensen van mijn generatie herinneren zich dit waarschijnlijk ook. Dat hoop ik toch, want alleen of samen met vrienden de gloed van het vuur voelen op je gezicht en ondertussen de geluiden van de natuur horen vind ik onbetaalbaar.

 

Volgens mij zit er een soort collectieve herinnering in ons genetisch geheugen waarin de warmte van een vuur en de geborgenheid van het kamp centraal staan. Ik wil de beleving van kamperen en kokerellen op houtvuur  aan mensen meegeven omdat ik er van overtuigd ben dat ze heilzaam is voor onszelf en onze kinderen. Het brengt ons in tijden van overvloed, drukte en gejaagdheid, met de nadruk op verwerven van geld en bezit, terug naar de essentie van wat we zijn en nodig hebben: mensen met basisbehoeften zoals warmte, eten, drinken, echt contact met de ander, rust en stilte, vrede, gezelligheid en de schoonheid van de natuur.

 

Ik geloof heel sterk dat onze huidige maatschappij en manier van denken drastisch moet veranderen. Echte duurzaamheid, waarbij economisch denken, technologische vooruitgang en ondernemen samengaan  met een fundamenteel respect voor mens, planeet en leefomgeving, is noodzakelijk en mogelijk om echte verandering te brengen, waar iedereen beter van wordt.

 

Als kind wou ik geoloog worden en afdalen in kraters van vulkanen, maar om de een of andere reden ging ik orthopedagogie studeren en daalde ik vooral af in de kraters van de menselijke geest. De passie en verwondering voor onze planeet en alles wat zich daarop afspeelt is altijd gebleven en ik heb het geluk gehad dat ik veel uiteenlopende jobs heb gedaan, waar respect voor de natuur en de mens steeds deel uitmaakten van de missie. 

 

Omdat ik tijdens mijn loopbaan en doorheen mijn engagementen een netwerk heb opgebouwd van boeiende initiatieven en mensen die tonen dat het anders kan, wil ik door middel van mijn zaak deze verborgen parels tonen aan een breed doelpubliek.

  • auTENTiek=

    ontdekken van verborgen parels waar duurzame alternatieven concreet worden
  • WENST U MEER INLICHTINGEN OVER DE MOGELIJKHEDEN? LAAT HET ME WETEN.