Dutch Oven reinigen

Dutch Oven

Dutch Oven reinigen

” This DO is NOT an Tefal Pot”

De lente staat voor de deur, hoog tijd om het materiaal van auTENTiek na te kijken en te herstellen waar nodig! De Dutch Ovens, (DO) ofte gietijzeren kookpotten hebben ondertussen 2 seizoenen flink dienst gedaan. Het is tijd voor een nieuwe “seasoning”. De benaming Dutch Oven komt doordat de gietijzeren potten die vanaf de 18 de eeuw door settlers en cowboys in Amerika werden gebruikt uit ” De Nederlanden” kwamen. Een Engelsman had nl gezien dat er door de “Dutch” mallen van zand werden gebruikt. Door dat zand kregen de potten een soort van “poriën”. Het voordeel is dat je hierin een beschermende olielaag kan laten opnemen. Dit doe je door het gietijzer te verwarmen, waardoor de poriën zich openzetten en een aangebrachte laag olie in de poriën terecht komt. Opdat deze beschermlaag lang behouden blijft is het belangrijk om de Dutch Ovens na het koken nooit met een detergent af te wassen. Het volstaat namelijk om de pot goed uit te scheppen en krabben, er water in te gieten en de pot zo opnieuw op het vuur te zetten. Met een borstel de pot goed uitwassen, nog eens omspoelen met heet water en klaar. Bij hardnekkig vuil kan je zelfs met een staalspons of borstel te keer gaan. Dat is het toffe en stoere van een DO! Geen fragiel laagje waar geen krasjes op mogen komen! Na een tijdje en omdat tussendoor toch altijd wel eens iemand per ongeluk, uit gewoonte, of uit smetvrees 🙂 toch detergent heeft gebruikt zal de olielaag afnemen. De laag kan ook beïnvloed worden wanneer je iets met zuur, bvb apple crumble hebt bereid.

Aan de slag:

  • Voor de seasoning wassen we de DO wel eerst heel grondig uit. Ik doe dat bij voorkeur met Soda. Soda is een wondermiddel uit grootmoeders tijd: het ontvet, reinigt ongelooflijk goed en kan geen kwaad mocht er een beetje achterblijven. Wanneer er in de DO vlekken zijn of een beetje roest gebruik ik staalwol en zelfs een staalborstel op een boormachine!
  • Zet de oven ondertussen op 180 graden.
  • Van zodra de potten proper en droog zijn, breng je een dun laagje zonnebloemolie aan. Ook aan de buitenkant van de pot!
  • Zet de potten in de hete oven. Na 40 minuten zet je de oven uit en laat de potten in de open oven verder afkoelen. Zet tijdens het proces zeker een dampkap aan of een raam open. Er ontstaat namelijk een intense beetje verbrande ruik.

Na dit proces ziet de DO er bijna weer als nieuw uit en kan je weer heerlijke stoofpotten maken,broden bakken en genieten van buiten koken en eten!